Siirry suoraan sisältöön

Helsingin Musiikkitalo

Helsingin Musiikkitalo avattiin yleisölle 2011, ja paransi klassisen musiikin esittämisen edellytyksiä merkittävästi. Suunnittelu aloitettiin jo 90-luvulla, ja rakentaminen päästiin aloittamaan vuonna 2006. Rahoitus ja omistajuus jakaantui valtion, Helsingin kaupungin ja yleisradion kesken. Lopullinen rakennuskustannus oli noin 166 miljoona euroa.

Talon ovat suunnitelleet suomalaiset arkkitehdit, ja akustiikkaan haettiin lisäksi eritysosaamista japanilaiselta Yasuhisa Toyotan studiolta. Maineikas suunnittelija on vastannut muun muassa Walt Disney Concert Hallin akustiikasta.

Musiikkitalon arkkitehtuuria on luonnehdittu jopa tylsäksi. Mikään wow-arkkitehtuuri ei kuitenkaan ollut tavoitteena, vaan sovittaminen ympäröivien merkkirakennusten joukkoon, historiallinen ympäristö huomioiden. Rakennus itsessään ei siis ole muodostunut merkittäväksi kohteeksi, vaan sisällä soiva musiikki on pääosassa.

Musiikkitalon käyttäjät

Helsingin musiikkitalolla on kolme varsinaista pääkäyttäjää: Sibelius-Akatemia, Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri.

Radion Sinfoniaorkesteri

RSO siirtyi Musiikkitaloon Finlandia-talosta. Ahkerasti esiintyvän orkesterin konsertteja on musiikkitalossa usein useita kertoja viikossa. Kauden 2019-20 pääteemat ovat Goethen Faust, Dmitri Šostakovitš sekä RSO-festivaalin Magnus Lindberg.

Radion Sinfoniaorkesterin konsertit lähetetään suorina Yle ykkösellä sekä Areenassa. Lisäksi osa esityksistä televisioidaan.

Helsingin kaupunginorkesteri

Ennen Musiikkitalon valmistumista HKO:n esityspaikat vaihtelivat, Finlandia-talo oli pääasiallinen kotipaikka. Syksyn 2019 teemana on erityisesti Italian musiikkiperinne.

Kuultavia säveltäjiä ovat muun muassa Luciano Berio, Ferruccio Busoni, Ottorino Respighi. Myös useampia italialaisia vierailijoita nähdään lavalla.

Sibelius Akatemia

Sibelius akatemialle Musiikkitalo toi huomattavan parannuksen esitystilojen suhteen. Suosittuja ovat iltapäivisin järjestettävät Maisterikonsertit, joihin on vapaa pääsy.

Pääkäyttäjien lisäksi Musiikkitalossa esiintyy muun muassa Helsingin Barokkiorkesteri. Kiertävällä orkesterilla on täällä konsertteja vaihtelevasti noin kerran kuussa.

Vierailulla Musiikkitalossa

Musiikkitalon konsertteihin lippuja myy Tickermaster sekä verkkokaupassa että myyntipisteissä. Musiikkitalossa toimii myös oma lipunmyyntipiste.

Talossa vieraileminen on mahdollista muutenkin, aukioloajat ovat arkisin 8-22, lauantaisin 9:30-22 ja sunnuntaisin 10-20.

Musiikitalon salit ovat:

  • Konsertti- eli pääsali joka on suunniteltu erityisesti orkesterimusiikille.
  • Paavo, harjoitussali. Lavan rakenne vastaa pääsalia, ja mahdollistaa siten harjoittelun myös täydellä orkesterilla.
  • Organo, pieni, vain 140 paikkainen sali jota hallitsevat kolmet urut.
  • Camerata, pienempien kokoonpanojen esiintymispaikka
  • Sonore, sali jonka akustiikka on erityisesti suunniteltu lauluesityksille
  • Black Box, eräänlainen monitoimisali sekä Auditorio luentoja varten.

Musiikitalon keskeinen sijainti tekee siitä hyvän kohteen pidemmältäkin matkaaville. Tähän voi tietysti yhdistää myös muita naapuruston kulttuurielämyksiä, kuten vierailut Oopperassa, Finlandia-Talolla, Kiasmassa jne. Ja ilta jatkuu ravintolan tai miksei vaikkapa kasinon puolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *