Hannu Takkula – kulttuurinharrastaja ja poliitikko

hannu takkula
Kuva: Wikipedia/Soppakanuuna CC BY-SA 3.0

Hannu Takkula on pitkän linjan vaikuttaja sekä politiikassa, kulttuurissa että harrastus- ja seuratoiminnassa. Nykyään kasvatustieteen tohtori toimii Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa.

Hannu Takkula syntyi Ristijärvellä Kainuussa vuonna 1963. Hän opiskeli Lapin yliopistossa kasvatustieteitä ja ennen politiikkaan siirtymistä toimi luokanpettajana Posion kunnassa. Politiikassa Hannu Takkula edustikin sittemmin juuri Lapin vaalipiiriä.

Kansanedustajaksi hänet valittiin ensimmäistä kertaa vuonna 1995. Silloin Pääministeri Esko Ahon Keskusta kärsi mittavan tappion menettäen 11 paikkaa. Moni neljä vuotta aiemmin ”veret seisauttaneessa” vaalivoitossa eduskuntaan noussut joutui sen jättämään. Uusina kuitenkin nousi Hannu Takkulan lisäksi muun muassa myöhempi pääministeri Mari Kiviniemi.

Takkula valittiin uudelleen myös seuraavissa kaksissa vaaleissa 1999 ja 2003. Molemmilla kerroilla hän oli Lapin vaalipiirin ääniharava. Vuonna 2003 muodostettuun Anneli Jäätteenmäen hallituksen Takkulasta arvailtiin ministeriä. Alue- ja kuntaministeriksi valikoitui kuitenkin toinen Lapin keskustalainen, Hannes Manninen.

Hannu Takkula siirtyikin sitten kesken eduskuntakauden Europarlamenttiin vuoden 2004 vaaleissa mukavalla 32 tuhannen äänen saaliilla. Puoluetoveriksi Brysseliin lähti myös Anneli Jäätteenmäki jonka pääministerikausi jäi lyhyeksi. Muut valitut Keskustan edustajat olivat Kyösti Virrankoski ja Paavo Väyrynen.

Takkula viihtyi Euroopan parlamentissa hyvin ja valittiin uudelleen myös vuonna 2009. 2014 hän jäi ensin rannalle, mutta teki paluun 2015 kun Olli Rehn siirtyi komissaariksi.

Keskusta on kuulunut EU-parlamentissa ALDE eli liberaalidemokraattien ryhmään yhdessä RKP:n kanssa. Eurooppalainen ryhmäjako ei tältä osin vastaa puolueen asemoitumista kotimaan politiikassa. Verrattain konservatiivinen Takkula esittikin vuonna 2009 että Keskustan tulisi siirtyä konservatiivien ja reformistien ECR-ryhmään, tämä ei kuitenkaan toteutunut.

Hannu Takkula nimitettiin 2018 Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen. Toimikausi on kuuden vuoden mittainen. Keskustalähteiden mukaan virkaan kaavailtiin jossain vaiheessa myös Mari Kiviniemeä, mutta Sipilän hallitus päätyi Takkulaan. Edeltäjä virassa oli Kokoomuksen Ville Itälä, joka puolestaan oli korvannut Keskustan Olavi Ala-Nissilän. Nimitys oli osa Keskustan ja Kokoomuksen sopimaa virkanimityspakettia.

Muu toiminta ja harrastukset

Varsinaisen poliittisen päivätyön ohella Hannu Takkula on harrastanut monipuolisesti kulttuuria ja ollut aktiivisena myös urheiluseurojen toiminnassa. Hän on toiminut aiemman radiotoimittajan työnsä lisäksi freelance-kulttuuritoimittajana ja laulanut aktiivisesti Tampereen oopperakuorossa.

Urheilun puolella hän on ollut Oulun Palloseuran hallituksen sekä Napapiirin Pallokettujen puheenjohtaja sekä Lentopalloliiton varapuheenjohtaja. Rulettipöydästä Takkulaa tuskin kuitenkaan löytää, sillä hän on harras lestadiolainen.